Набули чинності два закони про звільнення військових

Фото Marcus Yam / Los Angeles Times

21 липня набули чинності закони № 2995-IX та № 3096-IX, які розширили можливості для звільнення мобілізованих та контрактників зі служби під час воєнного стану.

Закон № 2995-IX (раніше відомий як законопроєкт № 8169) надав право на звільнення військовослужбовцям звільнятися зі служби у запас на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) про непридатність до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців.

За іншим Законом № 3096-IX (законопроєкт № 8009) можливість звільнитися отримали військовослужбовці, які призвані за мобілізацією, або проходять службу за призовом, якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.



Нагадаємо, що обидва закони президент підписав 18 липня — зі значним перевищенням строків визначених Конституцією. Перший був схвалений Верховною Радою ще у березні, другий — у травні цього року.

На розгляді у Верховній Раді також перебуває законопроєкт № 9339, який пропонує надати можливість звільнитися зі служби військовослужбовцям визнаним ВЛК обмежено придатними до служби, після двох місяців перебування у розпорядженні командира у разі не призначення їх на інші посади, на яких вони можуть виконувати обов'язки з урахуванням стану здоров'я. Водночас такий військовослужбовець за бажанням зможе продовжити службу.